Sfaturi practice - Reţete de post

 

Prăjitură rapidă cu marmeladă


Ai nevoie de:

  • 250 gr. zahăr,
  • 250 ml. ulei sau 200 gr. margarină vegetală,
  • praf de copt,
  • 3 pahare făină,
  • 1 lingură rom,
  • coajă de lămâie,
  • 1 plic zahăr vanilat,
  • nucă, marmeladă.


Cum procedezi!

Freci zahărul cu uleiul, zahărul vanilat, romul, coaja de lămâie şi făina. Le amesteci pe toate şi întinzi în tavă cu mâna udă numai 3/4 din compoziţie. Ungi cu marmeladă şi presari nucî tăiată cu cuţitul. În restul de cocă adaugi făină și o frămânţi până devine o cocă groasă, o dai prin răzătoarea mare de legume şi o presari peste toată prăjitura. O introduceți în cuptor să se coacă. Când este gata o tai în forme diferite.

 

Mâncare de gutui

Ingrediente pentru 4 porţii (30 min.)

Ai nevoie de:

  • 1Kg de gutui
  • 100 ml. ulei de măsline (sau unt)
  • 100 gr. zahăr
  • 20 gr. faină
  • Sare

Mod de preparare:

Zahărul se caramelizează într-o crăticioară şi se stinge cu 100 ml. apă. Se fierbe la foc mic până se dizolvă caramelul în apă. Se spală, se şterg şi se taie gutuile în felii subţiri, îndepărtându-se cotorul lemons. Se călesc în ulei sau în untul topit şi se toarnă în sosul caramel. Se fierbe mâncarea 10 minute la foc mic. Spre sfârşit se adaugă sarea şi făina dizolvată în 50 ml apă şi se dau câteva clocote, amestecând uşor sau mişcând cratiţa cu mişcări scurte. Mâncarea se serveşte caldă sau rece.

 

 

Păstrăv umplut pe pat de legume
(în zilele cu dezlegare la peşte)

Ingrediente umplutură pentru 4 porţii (timp de preparare: 50 min.)

  • 1 păstrăv de 800 gr -1 kg
  • 150 gr. ciuperci
  • 2 căţei de usturoi
  • 50 gr. țelină
  • 2-3 frunze ţelină
  • 50 gr. morcovi
  • 200 gr. ceapă
  • 100 ml. vin roşu sau alb
  • 100 ml. ulei măsline
  • 100 gr. orez fiert

Mod de preparare umplutură:

Se taie în felioare mici sau se mărunţesc ciupercile curăţate şi spălate, ceapa se taie mărunt, usturoiul se toacă mărunt, se călesc în 50 ml. ulei, se adaugă 1/2 din cantitatea de orez fiert, se condimentează şi se sărează după gust şi se adaugă pătrunjel tocat mărunt. Cu această compoziţie se umple păstrăvul care a fost curăţat, spălat şi eviscerat, se trece prin faină şi se aşează pe patul de legume.
Într-o tavă se pune puţin ulei de măsline (nu tot) şi se aşează morcov tăiat după fantezie, țelină rădăcină, cartofi tăiaţi cubuleţe, ceapă, conopidă, brocoli, se presară printre legume orezul rămas, verdeaţă tocată mărunt şi se aşează păstrăvul umplut, se stropeşte cu restul de ulei şi vin. Se introduce la foc potrivit 25-30 min. Se serveşte cu lămâie.

Salată de legume cu maioneză


Legume:

  • 5 morcovi,
  • 2 rădăcini de pătrunjel.
  • 1 păstârnac,
  • 4 cartofi,
  • 1 telină potrivită.

Intr-un vas se pun 3,5-4l de apă la fiert, iar când se dă în clocot se adaugă zarzavaturile curăţate şi tăiate în jumătate. Se potriveşte de sare şi piper, iar când sunt fierte se scot din zeama în care au fiert şi se lasă la răcit.


Maioneza:

Din zarzavaturile fierte luăm 1 1/2 cartofi şi 1/2 ţelină şi le pisăm bine până devin o pastă. Se adaugă puţină sare, 2-3 linguriţe cu muştar şi se freacă ca şi maioneza obişnuită cu ulei, turnat puţin câte puțin.
Morcovi și celelate zarzavaturi se taie cubuleţe mici. De asemenea se taie cubuleţe şi 2-3 castraveţi muraţi scurşi de zeamă. Se amestecă toate legumele tăiate cu maioneza, se aşează în castron şi se ornează după preferinţe.

Cremzlii



Se dau pe rozătoare 6-7 cartofi mari, 1 ceapă şi puţin usturoi. Se adaugă 2 linguri de faină, un vârf de cuţit de bicarbonat, sare, piper, vegeta după gust şi un pic de ulei. Se amestecă totul foarte bine.

Din compoziţie se ia cu lingura şi se pune în ulei încins.

Când sunt gata pe o parte se întorc pe cealaltă parte până se rumenesc.

Sunt foarte bune calde.

 

Salată de fasole boabe



Se amestecă în cantităţi egale boabe de fasole şi soia fierte. Se daugă o lingură de ceapă verde sau ceapă uscată, ulei, oţet şi sare după gust. Salata este foarte bună pentru cei care au dislipedie (colesterol ridicat, pentru că soia are rolul de a curăţa arterele de colesterolul depus).


Sohos Mariana Emilia

Ardei umpluţi cu orez şi ciuperci

Ingrediente pentru 6 porţii (50 minute)

  • 12 ardei graşi (roşii şi verzi)
  • 150 gr. orez
  • 200 gr. ciuperci
  • 500 gr. roşii, 500 gr. ceapă
  • 1 morcov
  • 1 legătură pătrunjel
  • 175 ml. ulei
  • 30 gr. faină, busuioc, cimbru, măghiran, sare, piper

Mod de preparare:

Se spală orezul în mai multe ape şi se lasă în apă rece. Se aleg ardeii de dimensiune mijlocie, potriviţi pentru umplut. Se taie câte un căpăcel ardeilor, se curăţă de cotoare şi nervuri şi se scutură de seminţe. Se curăţă, se spală ciupercile, morcovul şi ceapa. Se taie mărunt ceapa, se rade morcovul pe răzătoarea fina, se opăresc ciupercile cu apă puţin sărată care, în prealabil, au fost tăiate mai mărunt, apoi se călesc cu 100 ml ulei, ceapa, morcovul, ciupercile şi orezul bine scurse de apă. Se adaugă sare, piper, condimente după gust. Se umplu ardeii şi se pun la fiert timp de 20 de minute, cu apă cât să-i acopere. Se opăresc roşiile, se decojesc şi se taie mărunt. Într-o tigaie se încinge 75 ml ulei rămas, se căleşte o ceapă tăiată mărunt, se adaugă roşiile şi se înăbuşă până scad, se toarnă peste ardei, continuând fierberea. Separat, se dizolvă în 100 ml apă, faina şi se toarnă peste ardei, lăsând să se îngroaşe sosul.
Se servesc calzi, presăraţi cu verdeaţă tocată fin sau cu smântână din soia, chiar şi cu ketchup, după preferinţă.